Wat is led verlichting?

LED is de afkorting voor Light Emitting Diodes. Een led lamp is een zogenaamde SSL, Solid State Lighting, een lamp opgebouwd uit een groep Light Emitting Diodes. Led verlichting is een vrij nieuwe en totaal andere vorm van verlichting dan we gewend zijn. Buiten kijf staat dat led verlichting de toekomst is en de toepassingen zijn nog altijd sterk in ontwikkeling.

Bij led verlichting zijn de lichtstroom (gemeten in lumen), de lichtsterkte (gemeten in millicandela) en de stralingshoek bepalend. De lichtstroom staat voor de hoeveelheid energie die de lamp in alle richtingen uitzendt. De lichtsterkte van de lamp is de hoeveelheid licht die wordt afgegeven. Bij led verlichting is het verder zo: hoe kleiner de stralingshoek, hoe hoger de lichtsterkte.

Wanneer u uw gloeilampen wilt vervangen door led lampen, kunt u berekenen welke led verlichting overeenkomt met uw huidige verlichting.

Voordelen van led verlichting
De levensduur van led lampen is lang, aanzienlijk langer dan die van gloei- of spaarlampen. De meeste led lampen gaan 40.000 of zelfs 50.000 branduren mee. Dat is al gauw zo’n honderd keer langer dan een gloeilamp. Wanneer een led lamp 24 uur per dag zou branden, dan nog zou deze ruim tien jaar meegaan. Dit komt onder andere doordat een led lamp niet heet wordt en dus minder hard slijt. Daarnaast zijn led lampen zeer schokbestendig, goed bestand tegen kou en waterbestendig. Led verlichting gebruikt veel minder stroom, tot wel acht keer minder dan traditionele verlichting. Dus ondanks het feit dat led verlichting in aankoop relatief duurder is, verdient de aankoop zich snel terug. Daarnaast is de productie en het verbruik van led verlichting het minst belastend voor het milieu, een prima optie binnen het concept duurzaam leven.